Despre FIRST

FIRST Tech Challenge România este o competiție de robotică ce face parte din concursul internațional First Tech Challenge (FTC). La fel ca și alte competiții din categoria FIRST, FIRST Lego League Junior, FIRST Lego League, FIRST Robotics Competition sau FIRST Global Championship și această competiție promovează educația STEM în rândul elevilor, părinților, profesorilor și a comunităților în general.

Echipele participante la competiție beneficiază de grant-uri din partea Asociației Nație prin Educație, primind un kit de robotică, o imprimantă 3D și o trusă de scule. Campionatul de robotică FIRST Tech Challenge România are mai multe faze de desfășurare. În primul rând echipele participă la minim 2 turnee demonstrative oficiale, care însă nu au rol în calificarea la Campionatul Național. Pentru a se califica la Campionatul național echipele trebuie să participe la turnee regionale organizate la Cluj-NapocaIașiTimișoara și București. Campionatul Național în primii 3 ani a avut loc la București, iar în 2020 are loc la Cluj-Napoca și se bucură de participarea a peste 200 de echipe de robotică naționale și internaționale. Șapte echipe de robotică premiate avansează la Campionatul Mondial din SUA.

În toate fazele, competiția se organizează sub formă de turneu, echipele participante jucând mai multe meciuri de calificare cu parteneri și adversari aleși aleatoriu de către un software. După mai multe astfel de runde se realizează un clasament, iar echipele de pe primele 4 locuri își aleg din restul echipelor încă doi parteneri de alianță. Împreună cu aceștia joacă în semifinale și apoi în finala competiției în sistem eliminatoriu(se califică cine câștigă două meciuri din trei). De precizat că în teren nu intră decât două echipe din alianță, dar în primele două meciuri e obligatoriu să concureze toate cele trei echipe din alianță. În plus față de acest sistem, la Campionatul Național, echipele sunt organizate în două divizii, întâi având loc semifinala și finala diviziei, iar apoi finala Campionatului Național între cele două echipe care au câștigat finala pe divizie.